Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ρετινόλη

Η ρετινόλη είναι βασικά ένας τύπος ρετινοειδούς που συναντάμε στη βιταμίνη Α και λειτουργεί σαν απολέπιση,βοηθώντας να απαλλαγείτε απ’τα νεκρά κύτταρα. Δεν θεωρείται ακριβώς το ίδιο με ένα απολεπιστικό προϊόν αλλά ενεργοποιεί τη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων.Είναι αποδεδειγμένο πως μαλακώνει τις λεπτές γραμμές ,τις ρυτίδες έκφρασης και τα σημάδια ακμής.

Λειτουργεί με 3 τρόπους:

  • Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.
  • Βελτιώνει τα επίπεδα κολλαγόνου στο δέρμα.
  • Επιταχύνει την ανανέωση των κυττάρων έτσι ώστε να παρατηρείτε γρηγορότερα την αλλαγή στην υφή της επιδερμίδας.

Ωστόσο χρειάζεται προσοχή στην συχνότητα και την εφαρμογή της.Είναι επιτρεπτή η χρήση της από την ηλικία των 25.Βέβαια αν κάποια κοπέλα θελήσει να τη χρησιμοποιήσει προληπτικά σε μικρότερη ηλικία μπορεί,με τη συμβουλή και καθοδήγηση ειδικού.

Και ερχόμαστε στη κύρια ερώτηση:Ποια περιεκτικότητα σε ρετινόλη είναι κατάλληλη για το δέρμα σας;;

Οι έρευνες έχουν δείξει πως χαμηλές συγκεντρώσεις όπως 0,01% είναι αποτελεσματικές στην καλυτέρευση της υφής και της όψης του δέρματος.Δεν έχουν ανάγκη όλοι τις υψηλές περιεκτικότητες!Για να μπορέσετε  να προσδιορίσετε την ανεκτικότητα του δικού σας δέρματος,δοκιμάστε διαφορετικές περιεκτικότητες και μεθόδους εφαρμογής και παρατηρήστε πως αντιδρά,ξεκινώντας  πάντα με χαμηλά ποσοστά.

Για ένα ευαίσθητο δέρμα μια συμπύκνωση 0,01% ρετινόλης είναι ικανοποιητική. Για τους ανθρώπους που έχουν κανονικό,μικτό δέρμα και αντιμετωπίζουν κάποιες δερματικές διαταραχές μπορούν να δοκιμάσουν προϊόντα μέτριας συγκέντρωσης 0.04%-0,1%.Εφαρμόστε τα ως προϊόν νύχτας ή 2-3 φορές την εβδομάδα πάντα βασιζόμενοι στην ανταπόκριση του δέρματος σας.Σε σκουρόχρωμα,πιο ανθεκτικά και παχιά μπορεί να εφαρμοστεί ρετινόλη με ποσοστό 0,5%- 1%,που θεωρείται αρκετά υψηλή συγκέντρωση για να καταπολεμηθούν βαθιές ρυτίδες,απώλεια πυκνότητας και άλλες ατέλειες όπως οι επίμονοι πόροι.

Sos: Αν διαπιστώσετε σημάδια ερεθισμού,πρέπει να ελαττώσετε τη συχνότητα εφαρμογής μέχρι να βρει το δέρμα σας την ισορροπία του.Συνήθως χρειάζεται 2-4 εβδομάδες έως ότου να αποκτήσει την ανεκτικότητα στο συστατικό αυτό.Αν δεν υποχωρεί και εξακολουθείτε να παρατηρείτε εξανθήματα ή πρήξιμο, καθαρίζετε το πρόσωπό σας και επικοινωνείτε με τον ειδικό που σας παρακολουθεί.

Καλό είναι να ξεκινήσετε με μια ποσότητα στο μέγεθος του μπιζελιού από ένα προϊόν που περιέχει 0,05% ρετινόλη,ανά δεύτερο βράδυ σε καθαρή πάντα επιδερμίδα και αποφεύγοντας τη περιοχή των ματιών και των χειλιών.Στη συνέχεια εφαρμόστε ένα ενυδατικό σκεύασμα για να προλάβετε τυχόν ενοχλήσεις.Στη περίπτωση που έχετε πολύ ξηρή επιδερμίδα,δοκιμάστε να ενσωματώσετε τα κεραμίδια (ceramides) στη καθημερινή σας περιποίηση, έτσι ώστε να διατηρηθεί μια υγιής ενυδατική ισορροπία και να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη παρενέργεια της βιταμίνης Α όπως είναι η αφυδάτωση.

Απαραίτητη και σημαντική είναι η εφαρμογή αντηλιακού το πρωί καθώς μπορεί να ευαισθητοποιηθεί η επιδερμίδα από τον ήλιο εξαιτίας της ρετινόλης.

Tip: τα ρετινοειδή εξασθενούν με τον ηλιακό φως γι’ αυτό το λόγο τα συστήνω για το βράδυ.

Βεβαιώστε πως η υπόλοιπη περιποίηση σας παραμένει στα βασικά για να μην υπερφορτώνετε με πολλά δραστικά συστατικά την επιδερμίδα σας.Αν για κάποιο λόγο θελήσετε να εφαρμόσετε ρετινόλη  μέσα στην ημέρα,δεν πρέπει να αμελήσετε το αντηλιακό τουλάχιστον με S.P.F30 ως τελικό βήμα της ρουτίνας σας για να προστατέψετε το καινούριο δέρμα που δημιουργείται!

Ποτέ μα ποτέ δεν χρησιμοποιούμε βιταμίνη Α στην εγκυμοσύνη ή ακόμα και να το σχεδιάζετε,ούτε όταν πρόκειται να κάνουμε αποτρίχωση (2 μέρες πριν και μετά).

Τα θετικά αποτελέσματα της ρετινόλης είναι διαφορετικά από δέρμα σε δέρμα και κάνουν την εμφάνιση τους ανάλογα τα ποσοστά δυναμοποίησης και έπειτα από 2 εβδομάδες εφαρμογής.

Please follow and like us: