Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ελαστίνη

Πριν λίγες μέρες,μιλήσαμε για το κολλαγόνο αφού είναι μια λέξη που την ακούτε συχνά.Σήμερα θα αναφερθώ στην ελαστίνη η οποία είναι μια λευκοματώδης οργανική ουσία και βρίσκεται στους ελαστικούς ιστούς του σώματος.Είναι στερεή,κίτρινη,διαφανής ουσία,αδιάλυτη στο νερό.Μαλακτική,με υγροσκοπικές ιδιότητες που χρησιμοποιείται κυρίως σε προστατευτικές και αντιγηραντικές κρέμες.

Εκτός από τη θεραπεία του κουρασμένου δέρματος ή των ρυτίδων στο πρόσωπο,χρησιμοποιείται και στη τόνωση του στήθους,σε καλλυντικά προϊόντα μαλλιών που λόγω του χαμηλού μοριακού βάρους,έχει τη δυνατότητα να διαπερνά τη κερατίνη.

Ποιά είναι όμως η διαφορά ελαστίνης κολλαγόνου και ποιος ο ρόλος τους;

Είναι 2 πρωτεΐνες-κλειδιά που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ομορφιά και την υγεία του δέρματος, δίνοντάς του σφριγηλότητα,ελαστικότητα και ανθεκτικότητα.Kαι οι δύο με τη πάροδο των χρόνων παρουσιάζουν φθίνουσα παραγωγή και έτσι έχουμε την εμφάνιση των ρυτίδων(λόγω απώλεια της ελαστίνης).Η παρουσία και των δυο παρέχουν σύσφιξη,ακαμψία και ελαστικότητα στην επιδερμίδα.

Το κολλαγόνο διατηρεί στη θέση του το δέρμα και παράλληλα η ελαστίνη του επιτρέπει να επανέρχεται στην αρχική του θέση,έπειτα από κάθε κίνηση,προλαμβάνοντας το σχηματισμό ρυτίδων.

Η διαφορά τους είναι: το κολλαγόνο παράγεται καθ’ όλη τη διάρκεια μέχρι ν’αρχίσει να φθίνει από τη πάροδο του χρόνου ενώ η ελαστίνη παράγεται στη βρεφική μας ηλικία.

Είμαι πάντα στη διάθεση σας για περισσότερες πληροφορίες!

Please follow and like us: