Είναι μια από τις πιο επίμονες και επίπονες βλάβες του δέρματος.Κάποτε εμφανιζόταν στις πιο μικρές ηλικίες και ιδιαίτερα στους έφηβους λόγω των διαφόρων ορμονικών αλλαγών,τα τελευταία όμως χρόνια παρατηρείται ότι η ακμή δε κάνει χρονικές εξαιρέσεις.
Είναι μια δερματική πάθηση που εκδηλώνεται με τη μορφή εξανθημάτων,τα γνωστά σε όλους μας σπυράκια.Η ακμή διακρίνεται σε 3 τύπους.Τη φαγεσωρική ακμή, που εκδηλώνεται με τους φαγέσωρες ,μικρά σπυράκια (“μπιμπίκια”) άσπρα ή μαύρα ή πολύ μικρές κύστες σαν τα κεφαλάκια της καρφίτσας.Τη βλατιδοφλυκταινώδη ακμή η οποία εκδηλώνεται με μικρά, κοκκινωπά σπυράκια με πύον.Και τέλος τη φλεγμονώδης ή κυστική ακμή που σε αυτή τη περίπτωση παρατηρούνται σπυράκια με πύον αλλά και μεγάλες κύστες κάτω από το δέρμα. Εδώ μιλάμε για μια επώδυνη ακμή που χρειάζεται ειδική θεραπεία.
Οι αιτίες που εμφανίζεται η ακμή είναι πολλές και σημαντικές εξίσου.Η ηπατική δυσλειτουργία είναι ένας κύριος λόγος.Το ήπαρ είναι υπεύθυνο για το φιλτράρισμα του αίματος.Όταν έχει υποστεί βλάβη,το αίμα δεν καθαρίζεται σωστά και έτσι ήμαστε επιρρεπείς σε ακμή και άλλες μορφές διαταραχών του δέρματος. Η κληρονομικότητα, οι διάφορες ορμονικές διαταραχές που συμβαίνουν στον οργανισμό,το άγχος,η συνήθεια να αγγίζετε το πρόσωπο σας,η μη σωστή και ισορροπημένη διατροφή(χωρίς αυτό να είναι πάντα κανόνας),η κατανάλωση φαρμάκων(όπως είναι τα κορτικοστεροειδή,η τεστοστερόνη και κάποια αντισυλληπτικά χάπια),οι κλιματολογικές συνθήκες και ιδιαίτερα η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών προϊόντων για το τύπο δέρματος σας.
Οι τρόποι αντιμετώπισης συγκεκριμένοι.Αν είναι μια σοβαρή περίπτωση ακμής καλό είναι να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο.Ωστόσο δεν συμφωνώ με την κατανάλωση χαπιών τρετινοΐνης και αντιβίωσης γιατί τις περισσότερες φορές τα φάρμακα,αντιμετωπίζουν το σύμπτωμα χωρίς να θεραπεύουν την αιτία και δε σας υπόσχονται μια μη αναστρέψιμη κατάσταση.Επίσης είναι πολύ βασικό προτού κάποιος ακολουθήσει φαρμακευτική αγωγή για την ακμή να γνωρίζει το χρόνο που χρειάζεται για να καθαρίσει το δέρμα(3-6 μήνες περίπου),την ανισορροπία που δημιουργείται(αφυδάτωση,ξηρότητα) και την απαραίτητη προσοχή που πρέπει να δώσει στο συκώτι του.
Ο σωστός καθημερινός καθαρισμός της επιδερμίδας και ιδιαίτερα όταν το πρόσωπο είναι μακιγιαρισμένο,η επιλογή των κατάλληλων καλλυντικών για αυτό το σκοπό,μια πιο υγιεινή διατροφή,πλούσια σε αντιοξειδωτικά και χαμηλή σε σάκχαρα,καθώς και ένα συμπλήρωμα βιταμινών που θα συμβάλλει είτε στη μείωση του άγχους είτε στη καλύτερη υγεία του δέρματος μπορούν να βελτιώσουν το πρόβλημα της ακμής.
Ιδανικά συστατικά για την καταπολέμηση της ακμής είναι το σαλικυλικό οξύ,το υπεροξείδιο του βενζολίου,το tea tree oil,η βρομελαϊνη,το λινολεϊκό οξύ,μαλικό/γλυκολικό και ρετινοϊκό οξύ.
Σαφώς μπορείτε να με ρωτήσετε αν αντιμετωπίζετε κάποια προβλήματα ακμής και να σας βοηθήσω να την καταπολεμήσετε.Σας παραθέτω όμως μια φωτογραφία που σας αποκαλύπτει ότι το πρόσωπό μας είναι ένας σημαντικός μικρόκοσμος που μπορεί να αποκαλύψει τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος μας.Στα σημεία που εμφανίζεται ακμή ή οποιοδήποτε εξάνθημα κάποια “δυσλειτουργία” φανερώνει.
Και μη ξεχνάτε,πώς αν χρειάζεστε επιπλέον διευκρινήσεις ή να σας συστήσω κάποιο προϊόν,βρίσκομαι στη διάθεση σας.