Όσφρηση,μια αίσθηση που μπορεί να ξυπνήσει συναισθήματα,σκέψεις,αναμνήσεις!Έχουμε ποτέ αναρωτηθεί τι σημαίνει άρωμα,τι σημαίνει κολόνια και με ποια κριτήρια επιλέγουμε πως θέλουμε να μυρίζουμε;
Αρχικά θα σας διευκρινίσω τη διαφορά αρώματος και κολόνιας.Τα αρώματα χωρίζονται σε 4 κατηγορίες.
Parfum: Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν τα αρώματα στην πιο καθαρή εκδοχή τους (με περιεκτικότητα αρωματικών ενώσεων 20-40%),γι’ αυτό και το κόστος τους είναι το πιο υψηλό από όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες.Αν επιλέξουμε ένα άρωμα,καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε ελάχιστη ποσότητα μιας και η μυρωδιά θα είναι αρκετά έντονη.
Eau de Parfum: Είναι εξίσου έντονο,αλλά έχει λιγότερη περιεκτικότητα σε αρωματικές ύλες(12%-20%) και γι’ αυτό το λόγο διαρκεί λιγότερο απ’το parfum.
Eau de Toilette: Σ΄αυτή τη κατηγορία η περιεκτικότητά σε άρωμα είναι 8-12% και το υπόλοιπο αλκοόλ.Γι’ αυτό είναι και πιο ελαφρύ και κρατάει λιγότερο.
Eau de Cologne: Αλλιώς γνωστό και ως νερό της Κολονίας ή αλλιώς κολόνια.Δημιουργήθηκε το 1806 από τον Γάλλο αρωματοποιό Jean-Marie Farina και είχε τεράστια επιτυχία.Η κολόνια διαρκεί ελάχιστα (η περιεκτικότητά της σε άρωμα κυμαίνεται στο 2-5%),αλλά αφήνει την ωραιότερη αίσθηση καθαριότητας και δροσιάς από τα υπόλοιπα,γι’ αυτό και είναι ιδανική για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Αφού μάθαμε πόσο διαρκεί ένα άρωμα πάνω μας ας δούμε και πως χωρίζονται σε νότες. Υπάρχουν 3 «νότες»,όπως ονομάζονται,οι οποίες απελευθερώνονται σταδιακά μέσα στην ημέρα.Οι νότες κορυφής (η πιο ελαφριά μυρωδιά)απελευθερώνονται αμέσως αφού ψεκαστείτε και εξαφανίζονται σε 5 με 10 λεπτά.Οι νότες καρδιάς ξεδιπλώνονται μετά από 5-10 λεπτά και διαρκούν περίπου μία με δύο ώρες.
Οι νότες βάσης απελευθερώνονται μετά από 45 λεπτά και είναι υπεύθυνες για τη διάρκεια του αρώματος.
Η διάρκεια του αρώματος εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος σας.Οι ξηρές επιδερμίδες χάνουν ευκολότερα τη μυρωδιά του αρώματος απ’ ότι οι λιπαρές.Και να μη ξεχνάμε πως το ίδιο άρωμα έχει διαφορετική απόδοση σε κάθε δέρμα γιατί εξαρτάται από το Ph του κάθε δέρματος(χημεία),τις διατροφικές συνήθειες του καθενός καθώς και σε ορμονικές διαταραχές ή λήψη φαρμάκων.