Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Κυτταρίτιδα: Το μόνιμο άγχος των γυναικών!

Τι σημαίνει κυτταρίτιδα και γιατί τέλος κάθε χειμώνα μας αγχώνει που την βλέπουμε σαν «φλοιό πορτοκαλιού»σε επίμαχα σημεία; Ας ξεκινήσουμε με την ετυμολογία του όρου. Κυτταρίτιδα είναι ο επιστημονικός όρος μιας υδρολιποδυστροφίας. Πιο απλά είναι μια πολύπλευρη διαταραχή της αποθήκευσης του λιπώδες ιστού. Οι λόγοι σχηματισμού της είναι πολλοί και ποικίλοι.

Καταρχάς είναι γυναικείο πρόβλημα. Η κυτταρίτιδα είναι γενετικά καθορισμένη και οι γυναικείες ορμόνες είναι υπεύθυνες. Η κακή διατροφή, πλούσια σε λίπη, η εναλλαγή περιόδων στερητικής «δίαιτας» και «χαλάρωσης» και η ελάττωση της σωματικής δραστηριότητας, με συνέπεια τη μείωση του μεταβολισμού, η ύπαρξη ορμονικών διαταραχών, είτε παθολογικών είτε φυσιολογικών, (εφηβεία, εγκυμοσύνη, γαλουχία, εμμηνόπαυση), το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η δυσκοιλιότητα, η κατάχρηση οινοπνεύματος, αναψυκτικών ,καφεΐνης, η μη επαρκής κατανάλωση νερού, το υπερβολικό άγχος,η λήψη φαρμάκων και πιο συγκεκριμένα ορμονών, οι διαταραχές των φλεβών και των λεμφαγγείων ευνοούν την κυτταρίτιδα, συμμετέχουν και καθορίζουν την αποθήκευση του λίπους (λιπογένεση) και την κινητοποίησή του (λιπόλυση).

Τα επίπεδα της κυτταρίτιδας είναι 3. Στο πρώτο επίπεδο γίνεται αντιληπτή μέσω της ψηλάφησης. Στο δεύτερο που είναι ορατή και στο μάτι καθώς πιέζουμε φλεβικά και λεμφικά παρατηρούνται οιδήματα που πονούν ξαφνικά και στο τρίτο που είναι συμπαγής, σκληρή και κοκκώδης και μπορεί να πονάει ακόμα και με μια απλή ψηλάφηση. Στο τρίτο στάδιο δύσκολα δουλεύεται με μάλαξη.

Σαφώς προτού μπω στη διαδικασία και προτείνω τους τρόπους αντιμετώπισης, θα πω ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και πως όλο το χρόνο θα πρέπει να προσέχουμε. Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, με περισσότερη κατανάλωση πρωτεϊνών, φυτικών ινών καθώς και λιγότερων υδατανθράκων, αλατιού, ζάχαρης, είναι μια καλή αρχή για να τη καταπολεμήσουμε. Το θαυματουργό νερό συντελεί στη μείωση της καθώς και στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Η άθληση και οποιαδήποτε δραστηριότητα όπως είναι το περπάτημα είναι άλλη μια λύση για το πρόβλημα αυτό σε συνδυασμό πάντα με όλα τα παραπάνω.

Με ό,τι έχει να κάνει εξωτερικά η κυτταρίτιδα μπορεί να μειωθεί με μάλαξη καθώς και με τη χρήση διαφόρων κρεμών και κοσμητικών σκευασμάτων καθώς και με κάποια συμπληρώματα διατροφής.

Για ό,τι λοιπόν σας απασχολεί γύρω απ’ αυτό το ‘φλέγον’ θέμα είναι εδώ να σας προτείνω λύσεις και να συστήσω κατάλληλα προϊόντα για την εξάλειψη του.

Please follow and like us: